Всичко за кухненския робот 

Първият такъв уред се появява в далечната 1946 г. и с времето получава безброй подобрения, които го превърнаха в незаменимия помощник, който познаваме днес. Мултифункционалната машина ни помага да приготвяме безброй ястия за по-малко време и с по-малко усилия.

В тази статия може да намерите всичко, което трябва да знаете за кухненския робот от това как да изберете най-ефективната версия за вас до запознаване с основните функции.

1. Как работи кухненския робот?
2. Функции
3. Как да изберем правилния модел? Съвети и препоръки
4. Имайте предвид…
5. Полезни съвети за грижа във времето 

Кухненски робот

1. Как работи кухненския робот? 

 

Може да намерим различни модели с различен капацитет и множество функции, които могат да ни бъдат полезни в бързото приготвяне на храна. В сравнение с блендер, който смесва, реже или смила, роботът има по-широк диапазон на действие. Освен гореизброените възможности, роботът също е полезен ако искате да смесите съставки за торта, или пък да нарежете плодове.

Този уред е мултифункционален и събира способностите на други кухненски помощници като мелница, миксер, блендер, сокоизстисквачка, дори месене на тесто. За да се възползвате максимално от него обаче и да улесните престоя си в кухнята, трябва да знаете как да изберете правилния робот, разполагащ с всички нужни аксесоари. 

2. Функции 

 

За да направите правилния избор за вашето домакинство, помислете добре за предназначението и начина, по който искате да го използвате. Ето някои идеи, както и препоръки за селекция:  

- Кълцане и рязане са функции, които има всеки кухненски робот. В зависимост от силата на машината и качеството на остриетата, може да смила и мели различни продукти – от меки плодове и зеленчуци, до по-твърди храни като шоколад, ядки или моркови. Заложете на уред с мощност над 700 W и аксесоари за тези предназначения. Ако искате да се възползвате от функцията на месомелачка, трябва да заложите на по-мощен уред, с който бързо и лесно ще може да приготвяте наденички.

- Едро и фино рязане - също е възможно ако изберете правилния модел с дискове от неръждаема стомана. Те обикновено се сменят според различните нужди, които може да имате като настъргване, гранулиране, и други.  

- Мелачката също може да бъде заменена от робота. Това е особено удобно за хора, които искат да се насладят на прясно кафе сутрин.

- Функцията за изстискване на пресен сок е идеална за приготвянето на фрешове. Ако не искате да приготвяте големи количества може да изберете уред с капацитет от един литър, което се равнява на 3-4 чаши сок.

- Смесване на съставки с помощта на основа с въртящи се острие. Това наподобява функцията на блендер и е перфектно за бързо приготвяне на крем супи, сосове или смуутита. 

- Месене на тесто също е нещо, което класическият кухненски робот може да свърши вместо вас. Тази функция е полезна при правенето на торти, сладкиши и дори хляб. 

3. Как да изберем правилния модел? Съвети и препоръки

 

Освен мултифункционалния аспект на кухненския робот, има още няколко елемента, които влияят не само на цената, но и на ефективността.

- Мощност и консумация на уреда
Мощността е един от най-важните критерии при избора на кухненски робот. Ако искате да се възползвате от повече функции – изберете модел между 700-800 W. Професионалните модели, работещи бързо и без усилия, са тези с мощност от 1000W и по-подходящи, ако искате да месите тесто.

- Аксесоарите трябва да бъдат колкото се може повече за мултифункционален кухненски робот. Това може да са приставки за блендер или сокоизстисквачка, дискове за настъргване, нарязване, смилане, и много други.

- Размерът на тръбата за храна трябва да бъде колкото се може по-голяма, за да не се налага да режете продуктите преди да ги сложите в робота.

- Скоростните предавки помагат за регулиране интензивността на скоростта в зависимост от вашите нужди и вида храна, която приготвяте. Препоръчва се да изберете кухненски робот с поне 4 или 5 скорости. Обикновените модели предлагат 2 или 3 скорости, докато професионален кухненски робот има до 8 скорости.

- Ниво на шума
Ако търсите тих кухненски робот, търсете модел между 70-75 децибела. Обикновено, звукът от такъв уред не пада под 60 и може да стигне до 90. За да добиете представа – звукът от градски трафик е около 80 децибела.

- Мерки за безопасност
За да избегнете случайни злополуки, изберете кухненски робот със системи за безопасност. Функцията за автоматично изключване осигурява спиране на работа при прекалено нагряване, а функцията против приплъзване предотвратява изплъзването на устройството от тезгяха или стойката, благодарение на краката на уреда, които са здраво закрепени към плота. Не на последно място, системата за контролиран старт гарантира, че кухненският робот ще стартира само когато всички компоненти са правилно сглобени.

- Капацитет на контейнера е важен фактор, който трябва да вземете предвид. Препоръчително е да изберете робот с достатъчно голям капацитет за приготвяне на големи количества храна. Оптималният капацитет на блендера трябва да бъде 1,5 л., а на голяма купа – около 2 л. 

4. Имайте предвид… 

 

Когато избирате модела за вас, помислете за нуждите си и колко често ще го използвате. Колкото повече функции изпълнява, толкова по-полезен ще ви бъде и ще го използвате по-често.

Някои други елементи на кухненския робот, които трябва да вземете предвид включват:

- Размера и теглото на уреда, тъй като тази техника може да бъде доста голяма и да заема много място, което трябва да предвидите.

- Лесно почистване. Обикновено частите могат да се почистват в миялна машина.

- Гаранцията може да варира в зависимост от модела, но минимална гаранция от 24 месеца е оптималният вариант. 

5. Полезни съвети за грижа във времето

 

Препоръчително е да следвате инструкциите в наръчника за употреба, ако искате робота да работи максимално дълго. Също така, ето още няколко съвета:

- Измивайте уреда след всяка употреба, тъй като остатъци по купата или остриетата могат да намалят сервизния му живот. Почиствайте всички аксесоари с препарат за миене на чинии и вода. Не слагайте самия робот под водната струя, тъй като електрическите части могат да откажат.

- Оставяйте двигателя да изстива като оставате време за кратки почивки, тъй като претоварите ли машината, тя ще спре да работи. За да избегнете тази ситуация, потърсете робот с функция за автоматично изключване, когато се загрее прекалено.

- Не надвишавайте максималния брой съставки, защото ще натоварите двигателя и съставките няма да се смесят достатъчно добре. Проверете количествата, дадени в наръчника и ако забележите странен звук от двигателя, спрете работата на робота и премахнете част от съдържанието на контейнера.

Ако сте свикнали да готвите често или по много, то кухненския робот е перфектен за вас, правейки работата ви по-лесна. Изберете модел с функциите, които търсите и помнете, че професионалният робот е незаменима помощ в кухнята. 

Вижте свързани продукти:

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.