Как да изберем фритюрник?

Публикувано на 17/03/2016 от Светла Иванова | Последна редакция на 02/11/2018 | Видяно 8 386 пъти

Изборът на какъвто и да е кухненски уред е изключително важен. Всеки влага сума пари с надежда, че покупката ще оправдае очакванията му, както и цената си. Фритюрникът спада към дребната бяла техника и е доста често срещан, тъй като улеснява много кухненската работа и неприятната миризма на пържено. Има няколко основни характеристики, които са от значение при избора му. Днес ще ви запознаем с тях, а ако имате нужда от освежаване на кухнята, най-добре се обърнете към опитните специалисти, регистрирани в MaistorPlus.


Какъв фритюрник да изберем?

Източник

Преди да тръгнете с бодра крачка към магазина, проучете точно от какъв фритюрник се нуждаете. Съществуват 3 основни вида. Електрическите фритюрници имат кръгла форма с пластмасов или метален корпус. На дъното им е монтиран нагревател с различна мощност според предназначението му. Когато фритюрникът е за домашно ползване, обикновено обемът на мазнината е до 2 литра, а кошницата му събира килограм картофи. Газовите модели загряват мазнината чрез газова горелка и са подходящи за ресторанти. Третият вид фритюрник е хермтическият, при който парата от продукта увеличава налягането във вътрешността на фритюрника.

Вижте още: Уреди, които ще ви превърнат в истински кулинарен виртуоз


Вместимост на уреда

Източник

При избора на този кухненски уред трябва да сте наясно, че има разлика между обема на съда за мазнина и максималното допустимо тегло, което може да обработвате. Колкото по-малко мазнина използвате, толкова по-добре. Някои модели дори разполагат с функция за здравославно готвене с минимум мазнина. Съдовете за олио често са с максимален обем 2,200л. и рядко надвишават 3л. Що се отнася до теглото на продуктите, традиционно то варира в рамките на килограм.


Правилна поддръжка за един "щастлив" фритюрник

Източник

Много важно условие е фритюрникът ви да се разглобява. Дори може да се каже, че това е най-същественото. Ако си вземете такъв, който не може да се разделя на части, чистенето ще ви се стори много трудно. Съществуват и фритюрници с функция за самопочистване - слагате вода, препарат и включвате на определена програма.

Вижте още: Уникални аксесоари за вино само за ценители


Допълнителни екстри за модерни домакини

Източник

Всеки съвременен фритюрник разполага с филтър, но какъв да бъде той зависи изцяло от вас. Сменяемите модели са хитра система, която задържа миризмата в себе си. Тези филтри се сменят изключително лесно, използват се дълго и не са много скъпи. От друга страна, маслените филтри не влизат в стандартния комплект, но могат да ви бъдат от голяма полза. Те позволяват на мазнината да се филтрира бързо, позволявайки ви да приготвите пиле и десерт в едно и също олио.

Независимо какъв фритюрник ще изберете, няма нищо по-важно от уютната атмосфера в кухнята, която да предразполага към кулинарни експерименти. Ако смятате, че е време за освежителен ремонт на кухнята, не забравяйте да потърсите помощта на опитни специалисти. Направете безплатна заявка и се свържете с професионалисти с доказан опит и репутация.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
ИВАН НИСТОРОВ
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Петров
Боядисване и декорация, София
46 извършени проекта
РЕАЛСТРОЙ
Дограма и остъкляване, Перник
11 извършени проекта